‹ Terug

Brain Bar Noten
Ingrediënten:
- 1 kopje (150 g) gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, cashewnoten)
- 1/2 kopje (75 g) zaden (zoals chiazaad, lijnzaad, en zonnebloempitten)
- 1/4 kopje (60 ml) pure honing of ahornsiroop
- 1/4 kopje (25 g) pure chocolade (minimaal 70% cacao), fijngehakt
- 1/4 kopje (30 g) gedroogde bessen of cranberries (zonder toegevoegde suiker)
- 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
- Snufje zeezout
Waarom is dit goed voor je hersenen?
- Noten en zaden zijn rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine E en antioxidanten die de hersenfunctie ondersteunen.
- Pure chocolade bevat flavonoïden, die de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderen.
- Gedroogde bessen bieden antioxidanten die beschermen tegen hersenveroudering.
Bereiding:
- Rooster de noten en zaden: Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de noten en zaden licht, ongeveer 3-4 minuten. Laat afkoelen.
- Meng de ingrediënten: Doe de geroosterde noten en zaden in een kom. Voeg de honing, gedroogde bessen, vanille-extract, en een snufje zout toe. Meng goed.
- Pers in een vorm: Bekleed een kleine bakvorm (bijvoorbeeld 20×20 cm) met bakpapier. Druk het mengsel stevig aan in de vorm.
- Smelt de chocolade: Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron (kort, in intervallen van 15 seconden). Besprenkel over het mengsel.
- Laat opstijven: Zet de bakvorm 1 uur in de koelkast totdat alles stevig is.
- Snijd in repen: Haal het geheel uit de bakvorm en snijd het in repen of vierkantjes.